Rakentajan mietteitä

Varoitus, postaus sisältää asiaankuulumattomia kuvia Korian maisemista!

"No, mitenkäs teidän kierrätysasiat?"

Tätä kysyy mun äitini oikeastaan joka kerta meille tullessaan. Se on se kohta kun katselen kattoon ja mutisen jotain vastaukseksi. Hävettää myöntää, mutta ei niin hyvin. Tottakai meillä menee mainokset, lasit, metallit, patterit yms omiin keräysastioihinsa, mutta paremminkin sen voisi suorittaa. Olen saavuttanut tämän asian suhteen tilan, jossa tiedostan paljon asioita ja koen järkyttävän huonoa omatuntoa joistain asioista... Mielessä vilisee tekosyitä, (arjen kiireellisyys on niistä yksi, elämmehän tällä hetkellä ruuhkavuosia) miksi kierrättäminen ja ympäristön ajatteleminen on mukamas niin vaikeaa.





Ekologisuus ja kierrättäminen ovat asioita mitkä ovat olleet pinnalla varsinkin viime aikoina. Tämä on hienoa! Totuushan on se, että ilmasto ja maapallo yleensäkkään eivät voi hyvin. Meidän on nyt aika tehdä asialle jotain. Jokaisella meillä on avaimet tähän. Jokaisella pienellä teolla on merkitys. Minä esimerkiksi vaihdoin shampoo pullot ja putelit palashampooseen, pyrin ostamaan tuotteita missä olisi mahdollisimman vähän pakkausjätettä ja poistin Wish sovelluksen puhelimesta etten tilailisi kaikkea turhaa maailman ääristä. Me käydään siskon kanssa pyörimässä kirppiksillä joilla tyydytän materialismionnelliuuden. Pyrin tekemään valintoja joista ei tarvitsisi tuntea sitä huonoa omatuntoa.


Tämä on siis yksi syy siihen, että halusin yhdeksi suurimmaksi teemaksi meille ekologisuuden. Olemme yrittäneet tehdä mahdollisimman kotimaisia, ekologisia ja ympäristöystävällisiä valintoja talon rakennusmateriaalien suhteen.Meille tulee kokopuinen talo. Puuhan on rakennusmateriaaleista jopa se ekologisin. Se on uusiutuva luonnonvara, puutahan  meillä suomessa riittää.


Nyt kartalle on noussut elinkaariajattelu rakentamisessa. Tällä haetaan tottakai sitä pitkäikäisyyttä rakennuksille,  mutta se on vain osa tätä ajatusta.  Ajatus käsittää kaiken, alkutöistä kuten suunnittelusta ja maankäytöstä, rakennuksen elinkaaren loppuun asti, eli purkamiseen ja purkujätteen lajitteluun.  Meidän purkujätteemme tulee olemaan helppoa hävitettävää! Mulla tosin on vibat, että talon purkaminen jää tulevaisuuteen jonkun muun harteille. Toivottavasti.


Meidän talomme elinkaari tulee olemaan pitkä hauskalla twistillä, talon voi siis tosiaan siirtää! Jos joskus tulee tarve muuttaa muualle, voimme ottaa talon mukaan. Toivotaan tosin ettei tule tarvetta sitä siirrellä.

Mulla on siitä onnellinen asema, että vinkit ja niksit ekologisempaan elämään tulevat läheltä. Kiitos tästä äitille! Täytyy vaan sanoa, että ihailen sitä kuinka äiti on omin pikku kätösin tehnyt dödöjä, rasvoja, kynttilöitä, ekopesuaineita yms. Siihen mulla on valitettavasti vielä matkaa. 

Tälläset pohdinnat täältä tänään!

Ihanaa ja aurinkoista kevään alkua kaikille!
Iida

Kommentit

  1. Tämä teksti ilahduttaa mammaa kyllä aivan valtavan paljon! ♥ Hyvä, hyvä, hyvä!!! ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eristämisestä

Xamk yhteistyö

Pohjapiirrustuksia by Xamk